Julafton 2019

Först några bilder från dan före doppare dagen, då Joel och Lovisa med god hjälp av Olivia skapade en ren i snö, istället för Rudolf med röda mulen, som lyste med sin frånvaro.
Joel har blick för detaljer, det vet alla som känner honom. Alltså med god hjälp av Lovisa, som är lika duktig estet som honom fixade de denna skapelse. 
Lite av det goda jag kompletterade med till vårt julbord. Vörtlimpan var juligt god.
 
Alla familjer har sina traditioner kring jul, lika år från år, eller helt olika beroende på. 
Hos oss är det alltid någon fysisk aktivitet på förmiddagen. I år gjorde vi olika saker, jag sprang själv i det allra skönaste vintervädret. Några tog en skogspromenad och några andra åkte skidor. De flesta badade i den vedeldade bastun efter våra olika aktiviteter. Jag tog ett hett bad. Min man gjorde upp en stor eld i vår utegrill. 
Jag fixade glögg i termosar och korv att grilla.
 
En skön midvinterdag. 
Sedan hade jag några timmar på mig att ställa i ordning för julmiddag för 18 personer. Vi flyttade om i köket för att få plats med två bord till. Alla stolar bars in och bordet dukades. Jag fick anpassa dukning lite, eftersom vi var många som skulle rymmas.
Knytis, passar bra så att ingen behöver jobba i hjäl sig. Barbro, min sons svärmor kom med massor av gott. Det här är fisk och sill sidan.
Så här fick till det, med sittplats för alla runt de tre borden. Barnen väntade på Tomten, något uppskruvad stämning så här innan han kom...
Olivia med sin mormor Barbro. 
Efter en lååång väntan, smög han runt vårt hus. Barnen rusade från fönster till fönster och sedan...stod han där wow! Olivias kreativa julstass, nya pyjamasbyxor som hon fått av den engelska tomten i julstrumpan fick matcha sammetsklänningen 💕
Axel hälsade Tomten välkommen, medan Olivia höll sig lite i bakgrunden.
Sedan var hon Tomtens hjälpreda och bar paket.
August höll sig på behörigt avstånd, bäst så när man är lite osäker på den konstiga varelsen som helt plötsligt dök upp. I ett hav av prassliga papper och trassliga snören försökte vi hålla redan på vems paket som var vems. 
 
Vi dansade runt granen så som vi alltid gör, nu med Olivias mammas familj. Barren rasade då vi dansade som värst,från den för övrigt väldigt fina granen. Men vad gör det, den ska ju ändå inte stå så länge till.
Vi körde julklappsleken eftersom vi inte köper klappar till varandra sedan barnbarnen kom. En rolig grej, även om jag gjort det några gånger redan nu i december. Roliga saker kan man göra många gånger. 
 
Mina söner hade alla tre valt samma färg på sina skjortor, och det var oplanerat, men lite gulligt tycker jag. 😍
 
Vi kör den snälla varianten, där alla får en julklapp till sist. När klockan ringer andra omgången får de som har fler än en ge till dem som inte har någon, men väljer vilken av sina klappar de vill ge. Min mamma gav sin julklapp till Lukas, hon tycker att hon har allt hon behöver. Joel gav sin julklapp, den dyraste till Lukas, broderskärlek 💕 Vi hade bestämt summan 300 kr, men den Joel gav bort hade kostat mycket, mycket mer. Det händer ibland att någon bestämmer sig för att köpa något dyrare, vilket givetvis är ok. 
Barbro hade bakat en supergod Chokladfudgetårta. 
En härligt intensiv julaftonskväll med vår nya storfamilj i spridda åldrar från August som snart fyller två år till hans gammelmormor Iris 92 år. Så skoj, att Axel, Olivia och August får fira tillsammans och med flera generationer. Livet förändras ju hela tiden, och vi är rätt så öppna i vår familj för nya traditioner. Knytis är ju som ni vet något jag gillar, till och med på julafton, eller speciellt då. 
 
♥ Maria
 
 
 
 Kommentera inlägget här: