Laphroaig

Jag som aldrig dricker whisky har tillbringat en halv dag av min semester på ett whiskydestilleri.
-Vad gör man inte för sin man?!
Det var nog den varmaste dagen på hela resan, när vi promenerade de 3 km som tog oss till Laphroaig.
Han som gillar just den här sortens dryck från just det här destilleriet. 
Vi var inbokade på en visning och whiskyprovning klockan 14.15 men vi ville ha gott om tid på oss. Klokt tänkt, för det fanns en bar där de bjöd på kaffe och te med kaka. Möjlighet att köpa både ost och olika drycker fanns. Det blev en skön stund i solen i väntan på vår tur. 
Det finns en lång och gedigen kunskap om hur man bränner whisky här på ön och på den här platsen. Fortfarande i dag gär man allt manuellt, och vill så fortsätta för att vara unika och för att man tror att det har betydelse för resultatet. Laphroaig är det enda destilleriet som är hovleverantör. Prins Charles favorit whisky och han har uttalat sig om att han gillar att de fortsätter bränna traditionellt. 
Jag lärde mig massor om tillverkningen och hur det historiskt gick till. Det behövs enkelt sett bara tre ingredienser för att tillverka drycken - jäst, vatten och korn, och så torv till rökningen då. 
Singel malt betyder att drycken är framställd helt och hållet på samma destilleri. 

På ett destilleri kan man blanda dryck från olika tunnor för att få en speciell smak. Det är alltså fortfarande singel malt så länge allt kommer från ett och samma destilleri. Om drycken i en flaska kommer ifrån en enda tunna kallas den för "Single Cask". 

Blended whisky betyder att whiskyn kommer från två eller flera destillerier och att den blandats med grainwhisky. Alltså är den inte gjord enbart av korn utan även av vete och majs. Blended whisky har en rundare och sötare smak sägs det, jag har inte smakat. 

Isle of Isley har massor av torv som används till att ge drycken en rökig touch. 
Här är hjärtat i fabriken, själva destilleriet. Ut kommer en och samma dryck och först då den lagras,  på ekfat så får den sin speciella smak. Ibland lagras den på fat som använts till cherry först, och då finns en smak av körsbär i faten som avsöndras. 
Här ser man skillnad på färgen på whiskyn beroende på vilket fat som används vid lagringen. 
Skottlands mest fotograferade vägg i bakgrunden sa någon. 
Nöjda bröder som köpt var sin likadan keps. 
 
Namnet på whiskyn tordes komma av namnet på viken där destilleriet ligger. Nästa destilleri ligger i viken intill och heter Lagavulin och efter den kommer Ardbeg. Alla på gångavstånd från den lilla staden Port Ellen. 
 
Klockan hade blivit sen eftermiddag när vi tog oss ut från bränneriet och vi var trötta av värmen och av att ha lyssnat koncentrerat på all infomation på engelska i mer än en timme. Sedan var det ju provning också, och jag gav min ranson till min man som inte misstyckte. 😉 Vi valde att promenera hem - till Port Ellen istället för att fortsätta till nästa destilleri. På en gata i Port Ellen sprang vi på en vinprovning och jag och Lollo provade tre olika viner. Vi valde en av dem som vi köpte med oss till kvällsmyset. 
 
Middagen blev brittisk, Fish and chips avnjuten på en av de två restauranger som finns i Port Ellen. 
 
 
♥ Maria
 
 
 

Kommentera inlägget här: