Lång kok

En lördag med långkok och goda vänner, bästa höstmyset!
Min man fick fixa det mesta till köttgrytan, som sedan fick puttra på i 4 timmar. Så gott!
 
Nästan 1 kg högrev som skars i tärningar och bryns i smör.
2 gula lökar och 4 vitlöksklytor i små bitar får fräsa med en stund. Tärna ca 8 stora potatisar, 3 morötter och lägg i. Mortla 6 tsk kummin och 2 tsk mejram häll i med 6 msk paprikapulver. Jag väljer oftast den som är av den heta sorten.
1 tsk sambal oelek, 6 msk tomatpuré och rivet skal av en ekologisk citron samt pressa saften ur den också. 1,5 liter oxbuljong hälls i och sedan får allt koka på svag värme i ca 4 timmar. 
Salta och peppra om det behövs.
 
Servera med en klick gräddfil och lägg över färsk persilja. Till det dracks ett mustigt, fylligt rött vin.
 
Jag drack nämnligen inget med alkohol, fick typ lukta på det goda vinet. Jag äter ju pencillin och då verkar det sämre om man dricker alkohol, så det vill jag ju inte. 
Efterrätten, en saftigt god äppelpaj. Det är mat som osar höst för mig.
Förräten, en massa smått och gott. Rökta räkor, kallrökt lax, parmaskinka med mera.
Våra goda vänner Kicki och Kurt.
Det var länge sedan sist, och så himla skoj att träffas.
Den här grytan kräver ett riktigt gott bröd, jag köpte ett surdegsbröd som passade perfekt till.
Champagne för dem som kan, och jag fick användning för mina loppisfyndade champagnekupor.
Den här kvällen gav gott för hälsan. Jag vaknade den här morgonen utan huvudvärk för första gången på sådär tre veckor. Så pencillinet verkar ju ge effekt på mina bihålor.
 
I dag en promenad i höstsolen, ljuvligt!
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: