Så blev det äntligen dags...

Dags att äntligen ge sig iväg på cyklarna!
 
Men först, en god frukost!
 
Cyklarna, helt ok till en början i alla fall. Dag ett skulle vi cykla 4,5 mil. Från Bernkastel Kues till Zell. Ganska snart upptäckte vi att de skyltar som finns efter vägen inte stämmer. Antal km varierade så det är oklart hur långt vi cyklade egentligen. Det som blev lite stressigt på eftermiddagen, var ju fotbollsmatchen Sverige skulle spela, oj oj oj.
Jag cyklade i shorts och med träskor på fötterna. Fungerar bra om man ska cykla 4-5 mil, i alla fall för mig. Viktigt, om ni funderar på att cykla, att ha sköna trosor på er. Ingar sömmar eller sådant som skaver.
Cykelvägen löper utmed Mosel, och alltid då och då passerar man en by eller ett samhälle. Vägen kantas av massor med vinhus och vinodlingar. 
Vatten och vin.
Vinet blir bättre om druvorna för växa på branta sluttningar med sol hela dagen. 
Jag hade inte åkt upp i den här vagnen för att plocka druvorna. Synd bara att de sprutar så mycket gift för att slippa ohyra och ogräs. En anledning till att jag i dag bara köper ekologiskt vin.
Fina miljöer har vi passerat.
Vinrankor att köpa på gatan.
Min man trampade som en tok för att hinna i tid till fotbollen. Lite PANIK, att hitta en ställe att se matchen på. Efter att ha frågat oss fram efter de små gatorna i Zell hittade vi en liten restaurang med tv. Vi var de enda typ, som såg den. De sattt visst några engelsmän i andra delen av restaurangen, och såg på samma match på en annan lika liten tv.
Efter den trista matchen rusade vi iväg.
På hotellet i Zell fanns nämligen pool och bastu. Så skönt, trots värmen att sitta i en bastu en stund efter all cykling och att få simma lite. 
 
Efter bad blev det middag på en tysk krog, inte någon höjdare. Svårt att hitta riktigt bra restauranger här. Vi strosade runt lite på kvällen,  gott var det med glass i alla fall.  
 
Sådana här historieväggar har vi sett i flera samhällen här. 
Ser ni, "Schwedische Truppen erabern plundern Zell". Inget att vara stolt över. Jag tänker på den förfader jag läst om, som fick vara här nere i 7 år och kriga med Överkalix bataljon. Under tiden han var här var Ryssarna i Överkalix och brännde ner hans gård, vilket han inte visste något om under de här åren. Allt har jag läst om i den släktforskning som en av min fars släktingar sammanställt.
 
Om han, den soldaten inte hade överlevt allt elände, då hade inte vi i min släkt funnits idag, en märklig tanke att tänka. 
Vi var trötta när vi flanerade genom Zell i skymningen,  sedan sa vi godnatt. 
Porten till vårt hotell andra natten. Bagaget har körts mellan hotellen, så inget vi behövt fundera över.
Frukost på hotell nummer två, om man inte räknar med första hotellet i Frankfurt. 
 
Dag två bjöd på ännu finare byar och små städer, mer om det en annan dag. Måste sova nu.
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: