Kainulasjärvi

En liten, liten by i närheten av Kalixälven, 2 mil söder om Tärendö, ni vet byn där Charlotte Kalla vuxit upp. Där är vi nu och hälsar på min mamma. 
Den här klockan fick mamma i julklapp av oss. Nu ville jag hänga upp den, på störten, men de ville inte mamma. Hon har en ny tavla på inramning och vill vänta tills hon får den för att se att klockan och tavlan hamnar på rätt ställe var för sig. Jag får ge mig till tåls säger hon bestämt. Okej...tänker jag.
Min mamma tycker om att laga mat, och frågar alltid vad vi vill ha då vi ska komma till henne. Blodplat säger vi oftast. Hon lagar det godaste paltar jag vet. Jag förstår att de finns de som aldrig i livet skulle äta något sådant. Här i Tornedalen är det en vanlig maträtt med antingen stekt rimmat bogfläsk/sidfläsk och skirat smör till eller kokt renkött och en klick smör som får smälta bredvid palten på tallriken.
Jag läser i lugn och ro, en artikel i Femina om hur bra för hälsan det är att LÄSA! Risken att dö inom de närmaste 10 år minskade med 23 % om man läser mer än tre timmar per vecka. Logiskt därav att läsning gör människor lugna, stresshormonerna minskar och pulsen sänks läser jag vidare. Så bra, att det är bland det roligaste jag vet :-)
Lukas fick tråkigt nog hjärnskakning när de spelade mot Skellefteå, så nu får han inte spela. Däremot har han fått skotta snö, bra träning för kroppen säger hans far. I morgon ska han skotta bort all snö från vår husvagn innan vi åker hem igen. Mamma fyller chips- och godisskålarna, Lukas håller på att elda bastun och njuter av sin ofrivilliga ledighet trots allt.
 
Så lugnt och tyst det är här. Skönt en helg, men sen vill jag ha mer ;-) 
 
Björn Afzelius, en av många idoler från tonåren, kanske han var den hetaste då jag pluggade på Lärarhögskolan som ung han och ofta gästade Kårens festkvällar, ibland med sin vapendragare Mikael Wiehe. Afzelius rökte jämt, han stod ofta med en cigarett i handen på scenen. Dog i lugncancer alldeles för ung. I dag skulle han ha fyllt 70 år läser jag på FB. Klicka här! Han har skrivit så många fina texter, så det är svårt att välja en, men den här var nog en av de första jag föll för.
 
Klockan, den sätter vi upp i morgon, jag har ringt min svägerska som lämnat in tavlan, hon har skickat en bild och nu vet vi måtten på den. Efter lite samråd med henne och mamma förstås, har vi kommit överens om var klockan och tavlan ska sitta :-)
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: