Födelsedag för Lukas

Det är en speciell tid på året, de här dagarna innan julafton. Årets mörkaste dag har vi passerat och i dag fyller Lukas 18 år!
Fixar för kalas samtidigt som sista fixet innan julafton sker, allt i en salig blandning.
 
Joel är febrig men kämpar på, han och Lovisa har kommit hem från Umeå idag. Här fixar de nya strängar på en gitarr som en liten kille ska få i julklapp i morgon.
Min mamma städfixar lite här och lite där, Frida gör silltårta och nubbesallad till julbordet. Ingemar donar med revbensspjäll som ska kokas och marineras. Jag åker i väg och handlar sådant som vi glömt, kommer hem och gör fint för kalas. Timmarna rinner i väg och våra vänner dyker upp för att fira Lukas.
Min mamma berättar för Kenneth att hon tycker att mina barn stirrar i sina mobiler alldeles för ofta och alldelse för mycket. Ja, så är det väl, men vem bryr sig i dag, inte jag i alla fall.
En fin dag, vi firar vår yngsta son, glömmer som vanligt att det är vår bröllopsdag...men vad gör det ;-)
 
Axel firar julafton med sin pappa och farfar i dag, i morgon med oss och på juldagen med sin farmor och hennes familj. Olivia har sin morfar med familj hos sig i morgon förmiddag, firar sedan julafton hos sin mormor och Kenneth för att dyka upp hos oss innan kvällen. 
 
Hur firade ni julafton som barn?
 
Jag minns att vi under några år började julaftonen hos min mormor och morfar. Massor av kusiner och en skrämmande tomte som stampade och skrålade, klädd i vargskinnspäls kom han in med julklappsäcken. Ve och fasa, den gången han påminde mig om något hyss jag gjort, oj oj oj.
 
På eftermiddagen blev det några mil i bil till farmor och farfar, lite färre kusiner och ett lugnare tempo och mysigt på ett annat vis. När jag blev äldre firade vi jul i många år i Kiruna med min morbror och hans familj. Mysigt och väldigt lugnt och skönt trots att vi inte var så många. När vi fick barn blev det jul hos mamma och pappa ända fram tills pappa inte längre fanns hos oss.
 
Julen kan se ut på många olika vis, och vi har i alla fall förändrat vår jul när livet förändrats. Var sak har sin tid. 
-Söker pappa med vilja den fulaste gran han kan hitta, eller tycker han att det är fina, frågar Joel lite fundersamt .
De kanske inte är en Disneygran vi har men jag har börjat se en viss charm i att ha en gles Tornedalsgran varje jul.
 
Uppesittarkväll, någon spelar Bingolotto och vi provsmakar på det ena och det andra. 
Julefriden är här!
 
Jag önskar er alla en skön och vilsam julhelg!
 
♥ Maria
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: