Långsamma dagar

 
 
December 2022
En intensiv månad, 
precis så som jag vill ha den.
Glögg, pepparkakor och annat gott.
Vänner, mat och prat.
Min familj
💖
 
Jag är inte riktigt van vid dagar som sakta kryper fram, men kan trots min ovana vid sådana sega dagar njuta av det ett tag. Har haft semester två dagar, skönt även om dagarna var tänkta för ett äventyr till Riksgränsen. Av olika skäl, så valde vi att stanna hemma, och just nu känns det rätt skönt att bara vara. 
 
Granen slängdes ut, tidigare än någonsin, hos oss. Det var knappt några barr kvar, så det fanns inget annat att göra. Rätt skönt ändå. Lite jul har vi ändå kvar, tills julen dansas ut kring tjugondag Knut..
Stjärnorna kan jag ha kvar ett tag då vi ändå har det så mörkt stora delar av dagen. 
Vad gör man då man har massor av tid, jag har bläddrat i mina kokböcker och sökt nyttiga recept.
En sallad, ser kanske inte så god ut, men det är den, och som kan göras vegetarisk. Då har man halloumi i, men min man ville absolut ha kyckling i den, så då fick det bli en kycklingsallad. Det är grönkål som är hackad och stjälkarna är borttagna, bulgur, majs, ett päron skivad i stavar, och en god vinägrett som ringlas över, till sist riven parmesanost ovan på allt. Den åt vi i går.
Morotssoppa, så god med massor av smaker. Dagens middag.
 
Hacka en vitlöksklyfta, en schalottenlök och en halv röd chilli, stek dem glansiga,
500 gr morötter som skivas
två palsternackor skivas
en persiljerot, skivas
häll i två msk grönsaksfond och 1 liter vatten, koka i 20 min med löken.
addera med;
ca 2 dl krämig kokosmjölk
hacka 2 tsk färsk ingefära
1 msk pressad citron
krydda med gurkmeja, svartpeppar, salt
Kör med en stavmixer tills soppan är slät. 
 
Njut med gott färskt bröd till.
Jag klippte över lite persilja, mums!
 
Vi har promenerat, i dag fick vi ihop till 11 000 steg, vilket är ok. Lite kallt för skidor tycker i alla falll jag, vi hade -14° tidigare i dag, nu är det -12° och klockan är 20.30 
Det här är vyn i dag kring 14.00 från vår grillplats bakom vårt hus, minus en väg som finns precis ovanför den här ängen som sträcker sig ner till Luleälven. På andra sidan älven ser man några gårdar i byn Bälinge. Himlen är som en eld den här tiden på året när solen sänker sig bakom Bälingeberget. 
Elden falnar och jag klär mig i ylletröja, yllesockar och dricker något varmt efter vår promenad. 
 
Har ni sett "Julstorm" på Netflix? Rätt bra serie tycker jag, som jag maratontittade på. Har också börjat kika på "Emelie in Paris", inte lika bra som första säsongen, den har tappat lite av sin magi, men kläderna är roliga att se hur som helst. 
 
Jag har också hunnit läsa två feelgood romaner, första delen om Familjen Winther, som utspelar sig i slutet av 1800-talet i Trondheim. Riktigt bra enligt mig. Sedan har jag läst första och andra boken i serien som heter "Väninnor" av Lisa Kleypas och utspelar sig i London och dess omgivningar också det någon gång under förra seklets början, med intriger, kärlek och ibland så förutsägbart men det gör inget tycker jag. 
 
Båda serierna är lättlästa, kräver inte så mycket av läsaren, vilket passat mig då jag har haft så mycket annat att tänka på under hela den här hösten. Nu vill jag så klart läsa fler böcker i båda serierna, men ska också läsa boken vi har valt i vår bokklubb. 
 
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: