Helgen, som är över.

Helgen som gick var så stillsam och precis vad jag behövde just nu. 
Jag bläddrade, blev inspirerad, eller dissade olika inredningar. Läste om hur människor tänkt om sina boenden, hur de valt att inreda, och  varför de valt massor av färg eller naturen som bas. Intressant tycker jag, om ett hem kom till av en slump med en salig blandning av nytt, ärvt och loppat, eller kanske var det ett medvetet val att ha det så. Någon köpte allt på en och samma gång på något möbelvaruhus och är nöjd. Om man är intresserad av inredning, tror jag att ett hem aldrig blir klart, utan är ett ständigt pågående projekt. Så är det i alla fall för oss. 
Vi promenerar till den lilla Byaboden, en liten matvaruaffär, med ett litet sortiment av vad man vill ha om man bor här. Jag har ett recept på en kycklinggryta och ska försöka hitta alla ingerdienser till den. Vi lyckas nästan hitta allt, och det som inte finns får vi ersätta med något liknande. Fotar en tupp som strosar omkring vid sitt hönshus på vägen hem. Rofyllt på något vis med en tupp och några hönor. 
Vi bär in ved till huset och till den vedeldade utebastun. 
Mamma tänder eld i kakelugnen och vi bestämmer oss för att grilla Jokkmokkskorv till lunch. 
Inte så nyttigt, men det var gott. 
Grytan som skulle mätta älgjägarnas hunger, när de väl jagat klart.
När jag ändå höll på blev det en knäckig blåbärspaj också. 
Joel fixade en lampa som krånglade åt sin mormor. Det blir en lugn kväll. Älgjägarna stiger upp rätt så tidigt och somnar tidigt.
 
Efter bastubad och sådant ser vi på en film jag sett tidigare, men som inte mamma sett. Min mamma stickar sockar åt något av mina barnbarn, hon stickar och stickar för att de ska bli klar så att jag kan ta med dem då vi åker hem. 
Läser om lärarbristen i Kiruna på en skola, och tänker att det är framtiden på många fler skolor, att bristen på utbildade lärare leder till utmattning hos dem som är utbildade. Vi som arbetar i skolan har vetat detta hur länge som helst, att tiden kommer då vi står där och rycker in folk från gatan, bönar och ber dem att jobba hos oss. Varför har det blivit så här?
 
För få som utbildar sig till lärare i dag, kanske för att lönen behöver bli högre, kanske för att livet i skolan kan vara tufft, men också för att det är den tuffa bilden av skolan som lyfts fram, om och om igen. Både av media, av vårdnadshavare men också av oss själva ibland. Det kan vara otroligt tufft att vara lärare med allt vad det innebär, men också ett av de bästa arbeten man kan ha. På de flesta skolor har rman i dag arbetslag som tillsammans leder arbetet och eleverna mot de uppsatta mål som finns. Om det finns lärare, utbildade pedagoger  i arbetslaget vill säga. 
 
Helgen led mot sitt slut, Lukas hade hockeyträning och jag ville inte missa min söndagsträning, så vi åkte hem tidigt. 
Ett kort stopp vid Jockfall. En laxmacka och något att dricka innan vi fortsatte söderut. 
Rolig installation av renhorn. 
När vi kom hem blev det stressigt, jag brukar ju städa hemma på helgerna, och har man varit bortrest är det en del att ta hand om. Så i racerfart for jag runt, dammsög, dammtorkade och fyllde tvättmaskinen. På med träningskläderna och ett grymt pass. Ändå, ett fint avslut på helgen. 
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: