Kvinnor kan...

Internationella kvinnodagen, behövs den? Ja, så länge kvinnor inte kan tala fritt, leva som de vill och riskera att bli straffad på något vis då de uttalar sin frustration över något, ja då behövs den. 
Hur kan vi kvinnor som lever i dag förändra för dem som kommer efter oss?
Att vara en god förebild som kvinna är det enkla svaret, och vad är då en god förebild? Så klart är den "goda kvinnans godhet" beroende på vem du frågar i världen, allt från en som "tiger i församlingen" till den som ställer sig på barrikaderna för att kämpa för kvinnors rättigheter, som från grunden handlar om männskliga rättigheter. 
Vi behöver varandra i livet, systerskap som gör oss starka. Att ha någon som finns där så väl i medgång som motgång, någon som ger respons då du sätter ord på dina tankar. Kvinnor är duktiga på det.
 
För att vara den goda förebilden behöver vi också bli bättre generellt sett i att stötta eller åtminstone acceptera kvinnor som väljer att vara och leva annorlunda än oss själva. Att skuldbelägga kvinnor som inte följer normen borde vara passé 2022. 
 
Den svenska tanten har en gloria över sig, en stark kvinna som säger vad hon tycker och gör det med kraft. En kvinna som höll ordning på ett hem och flera barn, som såg till att det alltid fanns mat på bordet och pelargonier i fönstret. Det känns som 1950 isch. 
 
Vad har vi burit med oss in i 2020-talet av dåtidens ideal?
 
De sociala arvet påverkar oss såväl som våra gener, så klart. Vi är väl mer eller mindre en produkt av de kvinnor som levt före oss generationer tillbaka. Inte att förglömma, fenomenet sociala medier där de unga som är mitt i sitt identitetskapande påverkas av dem de följer, som de skapar en relation till i cybervärlden. En relation som sällan blir mer än virituell. Vad händer med den svenska tanten i framtiden?
 
Acceptera olikhet och låt kvinnor vara fredade från sexuella trakasserier och våld!
Sportlov hos oss i norr, och på skolans Fritids var det flera fina aktiviteter för de barn som har föräldrar som arbetar under denna vecka. 
I hemkunskapssalen bakades de kanelbullar för glatta livet. 
De doftade kanelbullar över hela skolan och barnens ögon lyste som solar i den dunkla dagen som saknade en sol på himlen. Det avskräckte dock inte de hurtiga som drog i väg på utflykt med ett gäng barn till den närliggande skogen. Så stolt och glad över det engagemang som finns på min skolans Fritidshem!
 
Jag gillar blommor, är väl tanten i mig som gör det. Snittblommor är hur fräscht som helst, i brist på dem duger en krukväxt eller två. 
 
Känns som lite mer vår, med fräscha blommor.
 
Sälj inte din själ för att vinna något
om de går emot din innersta övertygelse
tänker jag just nu...och länge leve tanten!
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: