Trettonhelgen

De sista dagarna har jag varit helt ensam hemma, och fått göra undan en massa jobb som var nödvändigt. 
Jobb och sedan skoj, alltså blev det bio med Axel. Här med munnen full av chips som han köpte på vägen till bion. 
Min favorit på julafton, nu som långfilm. Vi gillade filmen båda två, även om man blir lite störd av att den inte är exakt som på julafton. Det som är nytt tillför ändå filmen ett större djup. 
Vi åt middag på Axels favoritställe "Pinchos". Jag hade lovat honom en rätt för varje sida han läser högt åt mig, vilket blev fler sidor än han orkade med rätter.
En "sliskig" dryck. 
Efterrätten som Axel nästan inte åt upp. Inte konstigt, för allt här är alldeles för sött för mig. Alltså blev det ingen efterrätt för mormor. Men utbudet tilltalar barn så klart. 
 
För att få barn att läsa får man ta till olika knep, någon kanske säger att det kallas muta, och då får det vara så. Men det viktigaste är att få till läsningen, och så tidigt som möjligt. Jag har använt mig av olika knep med mina egna barn. Frida, Axels mamma, där behövde jag aldrig ta till något knep, för hon läste bara helt plötsligt vid 4-5 års ålder. Gustav fick sådant lässug då vi började läsa Harry Potter då han var 11 år. Vi turades om, och läste varannan sida. Det räckte med första boken, för sedan läste han resten av böckerna själv så fort de kom ut, och på engelska helt plötsligt. Gissa om jag var förvånad och till en början skeptisk till hur mycket han förstod. Men ganska snart sa han att böckerna var bättre på engelska än på svenska. 
Vilken mysig kväll vi fick, jag och Axel!
Jag har plockat undan lite av julen hemma, men några stjärnor hänger kvar och julgranen förstås. Min man älskar julgranar, fast han aldrig skulle erkänna det. För det är samma visa varje år, jag vill plocka ner allt, och han vill ha kvar den tills alla barr ramlat av, eller nästan i alla fall. Så den står kvar.
 
Dagarna före jullovet tog allt te slut på skolan, och det var lite krisigt. 
I dag när jag öppnade ett skåp i personalrummet blev jag så lycklig, för där fanns massor av te som Elisabeth så snällt hade införskaffat. Nu fixar vi de första januariveckorna och kanske till och med februari. 
Här har snöflingor fallit, stora fina i massor. 
Så är det oftast då jag är ensam hemma. Nu var det lätt och fluffigt kall snö som var lättskottad. När man väl är ute så är det ett skönt träninspass, att skyfla bort det som måste skyfflas bort. I kväll kommer männen i mitt liv hem efter några dagars fågeljakt, och det är slut på tystnaden och lugnet. Men skoj, ändå 💖 
 
♥ Maria
 
 
 
Kommentera inlägget här: