Påsk

Jag har börjat acceptera mitt nya sätt att fira påskhelg på, och kan känna att det är rätt så skönt ändå.
Ända sedan jag var barn har vi åkt skidor, gjort utflykter och haft mysigaste påskhelgen i Kirunafjällen. De senaste två åren har vi inte varit i fjällen jag och min man. Bara för att vi inte vill trängas i vår lilla lägenhet i flera dagar med alla våra barn, barnbarn och deras respektive. 
 
När våra äldsta barn nu har egna skolbarn har vi skapat en ny tradition, de har alltså förtur till vår lägenhet alla skollov. För jag och min man kan ju vara där andra tider på året, både före påsk eller efter påsk om vi vill. Alltså har Gustav och hans familj varit där från helgen som var och till i dag. De är nu på väg till min mamma och stannar där till långfredagen. 
Frida, Otto, Hugo och Axel är på väg dit nu, och så Joel och Lovisa. Lukas åker upp med första tåget på fredagsmorgonen. Då är lägenheten fullbelagd så  att säga. 
Axel, våran fina Axel kom till oss i går. Han har varit med sin pappa i Ammarnäs där det är skoteråkning som gäller. Nu ville han följa med sin mamma till Gränsen, men först en natt hos mormor. Till kvällsfika önskade han sig ugnsbakad blåbärsgröt. Inte ett ägg hade vi hemma, och ingen orkade åka i väg för att handla.
 
-Om du går över till våran granne och frågar om du får låna ägg så fixar jag gröten, sa jag åt Axel.
 
Han skuttade i väg i morfars stora t-shirt och täckbyxor. Efter en stund kom han tillbaka glad och nöjd med ägg. Tack för att vi har så gulliga grannar! Det blev sent men vad gör det, gröten blev god och sedan var det dags att sova.   
Det blev inte något påskägg i år, men Påsktuppen kom med en bok istället. Så der fick bli den som vi läste innan gossen somnade. 
 
På söndag tog vi en promenad och då vi passerade den stora parkeringen utanför Folkhögskolan i vår by var det värsta kommersen där just då. Det finns ett nytt sätt att sälja närproducerat på, och här kallas det "Reko rutt" vilket innebär att du handlar direkt av leverantören utan några mellanhänder. Så smart!
 
Du behöver boka det du vill köpa och en helg då och då är det sedan leverans på en plats någonstans här i närområdet  - Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix eller Luleå. Och i helgen var det alltså i vår by. Jag hade inte bokat något, hade missat detta.
När vi hade traskat runt vår runda och var på väg hem, var det bara några försäljare kvar, och jag gick fram och frågade om de hade något kvar att sälja. Vilken tur, jag fick köpa en fin rökt röding och en påse påskmust tillverkad här i Luleå. 
 
På skolan är det rätt så många pedagoger som alltid har finaste naglarna, i går fotade jag Jills fina naglar. skoj, med all kreativitet. 
Mina naglar fotar jag inte just nu, och i helgen har jag flera små projekt att färdigställa då mina händer och naglar kommer att få utstå en del. Tidigt den här morgonen smet jag in i vårt knökfulla garage och kikade efter något som jag vet finns där bland allt annat bös. Under en massa annat bråte fanns två gamla karmstolar som jag tänkt ägna några timmar åt i helgen. 
 
Men först måste min man lyfta bort en massa tunga saker så att det går att få ut dem, är vädret ok ska jag slipa lite...
 
Alltså mitt nya sätt att fira påsk på, och förutom det ska vi laga en massa god mat, träna och jag ska läsa böcker jag har på G. Hur bra som helst utan fjäll och skidor, eller nästan hur bra som helst. Som mamma är jag minst lika glad för att mina barn och barnbarn får njuta av livet där. Om allt blir som vi tänkt blir det fjällen för oss om drygt en månad så där. Innan dess ska jag ut på vift och då får man skippa fjällen just i år. 
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: