Vad är viktigt?

Varför bloggar jag egentligen?
Några av er som kikar in här har följt med under hela min bloggresa, och vet hur allt startade. Allt mitt bloggande började 2012. Som vi alla vet, har vi haft datorer i skolan mer eller mindre i mer än 25 år nu. Till en början var det nog mest som skrivmaskiner och till faktasökning. För 9 år sedan visste vi att det gick att använda datorer till så mycket mer, men det var få som vågade.
 
Jag gick en utbildning för skolledare där målet var att få pedagoger att använda digitala verktyg i undervisningen kreativt och ett av alla verktyg i det pedagogiska arbetet var att använda en blogg. Just då fanns en stor rädsla bland många över allt som sociala medier stod för. Så också på de skolor jag då jobbade på som rektor.
 
Valet blev att öppna en privat blogg, en där jag kunde välja vad jag skriver om, inte en enbart om skolan, utan en om mitt liv i stort. Orsaken till att det blev en privat blogg var att jag alltid jobbat mycket, och just där och då förstod jag att jag skulle arbeta ännu mer med bloggen på G på kvällarna hemma. Men om jag valde att skrvia om delar av det privata skulle det inte bli ett "jobb" att skriva den, utan mer ett nöje. Så kan man lura sig själv 😜
Glömmer aldrig känslan när jag klickade på publicera efter att jag gjort mitt första inlägg. Du har ju ingen aning om hur det tas emot, kommer någon alls att läsa det jag skriver. Det var inte heller många läsare den första tiden, för inte många visste om att den fanns. 
 
Men helt plötsligt fick jag fler och fler läsare, skoj!
 
Många av dem som läste sa att de uppskattade att jag hade en "livsstilsblogg", och inte en med enbart ett fokusområde, typ skolan.
 
Alltså, förstår att jag är mer extrovert än introvert, eftersom jag finns här med delar av mitt liv. Jag delar inte med mig av allt i livet, och jag hoppas att den inte uppfattas som ett gnällforum, för det är inte meningen med mitt skrivande. Någon gång, skriver jag om sådant som just då gör mig upprörd, men det får inte bli mitt fokus här. 
 
Nu lite mer om min fixarhelg;
I vårt sovrum har jag hängt upp den mörka gardinen, som också får agera mörkläggning under våra ljusa sommarnätter. Fredskallan hamnade här, den renar ju luften vilket kan vara bra där man sover. I övrigt i ett gammalt hus som vårat, är inget perfekt. Det är nött, skavt och fullt av minnen från vår tid i huset och från alla andra som levt sina liv här någon gång under husets snart 90 åriga liv. 
Här har vi inte gjort så mycket sedan vi flyttade in, så det finns ett stort behov av renovering om man tittar noga. Jag väljer att se charmen i det slitna så länge. Den gamla soffan som stod här tidigare var Joels, och den finns nu hemma hos dem. När det blev tomt där uppstod en möjlighet, och blev att flytta runt lite på resterande möbler i huset. 
 
Lyckades jag med mitt pedagogiska projekt, att starta en privat blogg?
Ja, det kom fler och fler klassbloggar på de skolor jag arbetade på, några som blivit riktigt, riktigt pedagoiskt sett bra till och med. På min skola har alla årskurser en blogg och Fritids har sina bloggar. Det är vårt sätt på skolan att både informera vårdnadshavarna om vad som händer och sker på skolan och samtidigt ett pedagogiskt hjälpmedel för eleverna, där de kan få förförståelse över något de ska arbete med i klassrummet om några dagar. Det kan vara en film där läraren filmat hur man arbetar med division, t ex. Då kan eleven se filmen i lugn och ro hemma om och om igen, för att skapa förståelse. I svenska kan det vara en enkel instruktion över hur man bygger en berättande text. 
 
Att vara pedagog, är ett kreativt arbete,
där man försöker skapa många varierande lärsituationer
allt för att de barn vi möter i dag ska bli kloka vuxna 
i en framtid vi inte vet så mycket om än,
men som vi kan ana vad den behöver.
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: