En dag med Carl och Karin

Vi började vår morgon med frukost på hotellet i Falun.
Dalahästar i modern tappning. 
Hotellet, Clarion Collection i Falun. 
Enkelt men fräscht och fint. 
En otroligt spännande morgon, att äntligen få se den här gården i verkliga livet.
Redan i min sena tonår började jag med stor fascination läsa allt jag kom åt om Karin och Carls liv. Massor av gånger har vi på våra resor runt om i vårt land passerad den här platsren på avstånd, men inte tillräckligt nära för att min man varit villig att göra en avstickare hit. Jag kan bråka mig till att få som jag vill, men ibland är det inte värt ett bråk. Ibland har andra behov fått gå före min vilja, så som små barn som inte vill sitta i bil hur länge som helst, eller som inte vill till ett gammalt hus, bara för att deras mamma vill det. 
Carl föddes och växte upp i Gamla stan i Stockholm i en destruktiv familj. Karin i en mer välbärgad familj där det fanns medel till att förgylla livet. Tillsammans skapade paret magi i det hem det sedan byggde om och till under åren.  
Nu får man ju inte fota inne i huset, tråkigt förstås men förståeligt. 
"Var välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru",  de här orden definierar en del av vårt kulturarv, tänker jag och lite av den gästfrihet vårt land haft i århundraden. Finns den kvar?
Den här killen guidade oss så bra genom gårdens alla rum. 
Sjön där barnen, de var åtta stycken, badade hela somrarna. 
Här fikade man, och fikat var ett viktigt avbrott i allt som skedde på gåden. 
Pelargonier, kan det finnas någon annan blomma som är så Sverige, så sommar och själen på varenda glasveranda?
Stolar att sukta efter, så sköna att sitta på och fina i den här gröna färgen. Väldigt mycket av inredningen här går i grönt och rött, och det är ju kontrastfärger som passat så bra i hop.  
Blommor överallt, vilket ger stjärnstänk i såväl  slott dom koja,  En blomma bidrar till att göra en miljö vackrare och man förstår genast att det finns någon som bryr sig om det estetiska, där man hittar blommor.
Jag måste skaffa mer perenner hem, blommor som blommar olika tider under sommaren, så man kan klippa in buketter hela sommaren och långt in på hösten. 
Den här lampan var väl ändå läcker?!
Jag var helt lyrisk över allt vi fick se inne i huset, även om vissa delar inte är öppna för visning, p g a att gården ägs av barnbarnsbarnen och barnbarnsbarnbarnen till Karin och Carl och nyttjas av dem året om. Karin var den som stod för inredningen, och som gav oss en svenska inredningsstil och ett allmänt intresse för hemmet. Carl avbildade sin fru, sina barn och alltid i deras hem eller i trädgården. De blev deras sätt att "instagramma"
 
Så inspirerande!!!
 
♥ Maria

Kommentera inlägget här: