Ljus i varje hus

På måndag morgon såg det ut så här i mitt kök.
Jag riggade datorn och plockade fram allt jag behävde för morgonens första möte. 
Åt min vanligaste vardagsfrukost, yoghurt med lite vaniljkvarg i och de frukter och bär jag har hemma. Överst strör jag på lite müsli.  
Sedan flöt det på fram till lunch, och jag fick tid för en promenad i solen i 40 minuter. 
Nästan varje promenad blir ner till älven. Det är något med vatten, och jag bara älskar det. 
Jag passerade fåren och de kom fram direkt, verkade törsta efter lite sällskap. 
 
På kvällen börjar önskelistor ramla in i min mobil, så i kväll ska jag nog börja planera lite vad som ska köpas. Eller jag menar ju förstås, vad vår Jultomten som bor på Bälingeberget hittar på. När jag var barn bodde vår tomte i Korvatunturi, ett fjäll på gränsen mellan Finland och Ryssland. När han väl kom på julafton var han klädd i en lång vargskinnspäls och var ganska sträng och bullrig vad jag minns. 
Dagen i dag var så intensiv och fullspäckad. På eftermiddagen deltog jag på en webbföreläsning om barn och ungdomars maktlekar. Den gav mig en del nya insikter och kunskaper. Att det finns fler maktlekar än vad jag trodde och att det alltid är en eller några som härskar, som aldrig själva utsätter sig, medan några alltid är de som ska utmanas att göra både farliga och kränkande handlingar inför andra.
Annat jag bär med mig är väl vikten av att träna barn i att säga nej, när det är något de inte vill vara en del av. Och hur viktigt det är att de göra det på största allvar, inte med ett leende på läpparna, så de misstolkas. 
 
På kvällen har jag traskat runt byn i månsken. I många fönster hängde adventsstjärnor som strålade så vackert i den mörka novemberkvällen. Så mycket vackrare det blir med alla dessa stjärnor och elljusstakar.  
Här hemma hängde jag upp den första stjärnan i kväll, i vårt kontor/gästrum. Taklampan Ikaros plockade jag ner, det blev lite för mycket helt enkelt. 
 
Rummet badar i ett grönt ljus nu då jag tog ner Draken från gästrummet på övervåningen. För i de rummet ska en elljusstake ställas fram. Vilken tur att vi har den här mysiga tiden nu, sista veckan i november och hela december, när årets mörkaste tid omfamnar oss. 
 
♥ Maria
 
 
Kommentera inlägget här: