Packar i värmen...

På tisdag flyger jag och min man till Edinburg, där är det 14° idag och regn. Hur ska jag tänka med min packning???
När jag tittar på prognosen för veckan som kommer, så är det inte en dag med temperatur över 20° där. Så vi slipper svettas i alla fall. Men just nu finns det inte någon känsla hos mig för att packa ner varma tröjor och jeans. Får kanske ändå köra ner ett par i väskan innan den blir för full. 
Frida och Axel har typ tagit över vår husvagn. Min man är inte helt trygg med att Frida ska köra den själv, inte än. Han får skylla sig själv, för då fick han  köra ner den till havsbadet på måndagseftermiddagen. Frida och några av hennes barndomsvänner som också har husvagn skulle campa där under veckan. Måndagskvällen var rätt lugn där. Men jag fick i uppdrag att hämta Axel och Leo, Fridas kompis son där på onsdagseftermiddagen, innan hela tjejgänget skulle se Gyllene Tider. 
Med till Piteå hade jag Rebecca, en av tjejerna som nu för tiden bor i Stockholm, eller närmare bestämt på en skärgårdsö med sin familj. Mysigt, att få tid att prata med henne under resan till Piteå.
 
Väl där var det mer eller mindre kaos och svårt att ta sig in på området, men vi fixade det till sist. I bilen hem hade jag två trötta killar som sov nästa hela resan. Inte konstigt, med tanke på värmen och av att ha lekt och bråkat med varandra i flera dagar, det tar på orken. Att vilja leka vattenrkig med varandra, och sedan bli arg och ledsen av att någon skjuter vatten på en, osv. Det är jobbigt 😜.
Han sov över hos oss, och mormor och morfar fick en mysig kväll med Axel. Ännu trevligare var det att få sällskap till frukosten. Direkt efter frukosten ville Axel baka, och då fick det bli så.
Receptet;
 
50 g smör som smältes
2 dl mjölk som blandas i det smälta smöret.
50 g jäst
1/2 dl sirap
2 tsk salt
200 gr keso 
5 msk färsk hackad basilika
5 msk hackad färsk persilja
4 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i den fingervarma blandningen av smör och mjölk.
Tillsätt sirap, salt, keso, och örter. 
Blanda väl. Rör ner grahamsmjlet och sedan vetemjölet lite i taget tills degen blir smidig men fuktig. Låt degen jäsa i ca 45 minuter. Tag upp den och knåda lite och forma två börd av den. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 20 min till. 
Pensla med ägg och stör över lite flingsalt. Värm ugnen till 200°, men dra ner till 175° då du sätter in brödet. Grädda i ca 20-25 minuter. Kasta in några isbitar i mitten av gräddningen, då får man en knaprigare skorpa.
 
Har man gott bröd, ska man äta soppa till, det tycket jag!
 
Jag gjorde alltså den här räksoppan;
 
Steg 1. skala 500 gr räkor, spara skalen.
 
Steg 2.
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
 
 Fräs skalen i smör och med tomatpurélök, vitlök och chili i 3-5 min på hög värmen men inte så att de bränns.
 
Steg 3.
 
3 dl vitt vin
3 dl vatten
2 dl grädde
1 liten gul lök
150 gr tärnad morot
1/2 tunt skivad fänkål
 
Fräs den tunt hackade löken med resten av fänkålen och moroten. Fräs till löken är mjuk utan att ta färg. 
 
Häll i vin och vatten. Låt sjuda i ca 5 min. Sila och tryck ut all vätska i en gryta.Släng skalen, tillsätt grädde. Låt sjuda i 5 min till. Vispa i lite majsmjöl blandat med vatten och soppan känns för tunn.
 
Hyvla 1/2 fänkål tunt, och blanda med salt och pressa citron över. Ha det i en skål.
 
Blanda grönsakerna med soppan och toppa med de skalade räkorna. Garnera med vippan från fänkålen och servera med citronfänkålsblandningen. 
 
Ingen bild, glömde fota. Lovar, soppan är så god, och brödet passar bra till.
En rosa pion har vi njutit av i veckan, den enda som inte hade blommat ut då vi kom hem från Riksgränsen. 
 
I morgon bitti, tidigt, åker vi ner till Stockholm för att installera våran "sladdis" Lukas i hans boende där. Så just nu packas det för flytt och för vår resa.
 
Smått kaosigt hemma med andra ord. Känns lite vemodigt, att yngsta barnet drar iväg och vi blir kvar här ensamma. Skönt, säger min man och vi tror honom inte. Vad ska han nu göra på helgerna, när han inte kan se på Lukas matcher här i stan eller på Live arena?
 
Förmodligen kommer han att flyga till Stockholm en del...
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: