Nordisk skolledarkongress

Vartannat år har vi skolledare möjlighet att delta på den Nordiska skolledarkongressen som alltid äger rum i Göteborg. Späckade dagar med massor av intressant kring vår roll som chefer i skolans värld.
Dåliga bild, jag vet. Men det är Gustav Fridolin som berättar om planerna för skolan efter valet, massor med mer pengar till utbildning av Sveriges framtid. 
Finland sak är vår...
En rektor från Finland berättade om den finska skolans styrkor och svagheter. Skolan har hög status där, och kraven på lärarutbildningen är höga. En framgångsfaktpor är den finska mentaliteten, sisu och perkele, sa Bob Karlsson. Man ger inte upp, inte som lärare förrän eleverna klarar det som krävs. Lärarna gör det som är sagt att de ska göra. Men, Finland ligger efter Sverige när det gäller arbetet med värdegrunden. 
 
I Norge har man satsat krut på att utveckla skolan från att vara ämnesstyrd till att bli kompetensstyrd. Arbetet startade hos dem 12 år före Sveriges insikt om samma sak. I Norge glömde man då en viktig sak, att eleverna även ska fostras - utbildas till att bli goda samhällsmedborgare. Den utvecklingen pågår nu. Där försöker man minska på antalet ämnen och istället få tid till djupare kunskaper istället.
 
Finland är kritisk till Nationella prov, varför ska några få prov väga mer än allt eleverna gjort under många år i skolan, sa den finska rektorn. Där har man inte sådana prov.
Nätverka, är viktigt, och roligt att höra lite av vad som händer i andra kommuner.
 
Nu hinner jag inte  skriv mer, ska fixa till mig för kvällens middag ;-) men lite bilder snabbt, snabbt...
Ensamt och tråkigt kan det vara när man inte får med sina rektorskollegor. Som tur är har jag några vänner kvar från min gamla kommun som jag hänger med här. I går åt vi middag tillsammans på Källarkrogen här i Göteborg.
Patricia och Johan
Peter och Johannes.
Grått och tråkigt väder.
Lite av vad jag önskar mig just nu, som jag hittade på Artilleriet. Bästa tekannan, tror jag.
Lite inspiration.
 
Mysig affär.
Norrgavel, en annan affär som ger mig inspiration.
 
Nu ska jag hoppa in i duschen, ta på mig min kjol som jag nött på hela vintern och möta upp Bettan och Patricia i lobbyn för en spårvagnstur till Gothia Towers där vår festmiddag äger rum.
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: