Leksaker för små barn

Jag tänker på allt gift som jag förmodligen har i min kropp av allt man lekt med som barn. Då var både föräldrar och barn omedvetna om farorna som omgav oss. Att LEGO innehåller farliga färger visste vi inte. Alla mjuka plastleksaker som läcker gift hade vi inte en aning om. Ibland landar mina tankar kring den miljö som omgav oss som växte upp alldeles i närheten av en gruva. Luossajärvi, sjön som vi badade i, hur mycket gift fanns det där?
 
Farligt gammalt LEGO...de kan väl inte vara det mer än om man stoppar dem i munnen, eller? Hur som haver är det skönt att vi vet mer idag och kan göra något åt det som vi har kunskap om. Synd ändå med allt gammalt LEGO som jag sparat, ifall någon skulle stoppa dem i munnen. 
Axel fick en verktygslåda med riktiga, lagom stora verktyg för en liten hand, av sin morbror Joel och mig då han fyllde år för snart ett år sedan. En dag klev han in hos oss klädd i snickarbyxor och med verktygslådan i handen. Han sa med bestämd röst att nu skulle här snickras.
 
-Jag måste få en bräda och spikar, sa han och såg allvarligt på mig med sina stora blå ögon.
-Oki doki, det får vi fixa sa jag och så gick vi in i vårt garage.
 
Det är inte lätt att hitta där, någon har liksom inte hunnit med den delen av sitt ansvarsområde. Efter stök och bök där inne fann vi vad vi sökte. Några lagom tunna brädor. 
Oj, så han sågde och sågade. Två bitar sågades av med en hel del energi och massor av vilja. Sedan vilade vi oss ett tag. Men blir trött av kroppsarbete :-)
 
Det här är i alla fall inte giftigt att leka med, men farligt, javisst om man sågar sig själv av misstag. "Det är farligt att leva" och "Barn ska härdas, då blir det starka",  brukar min man säga då och då. Jag håller inte alltid med honom även om det ligger lite i det han säger trots allt. 
 
Jag funderar i alla fall på om jag måste köpa hem lite nytt ofarligt LEGO till mina barnbarn att bygga med då de hälsar på...
I dag hade vi besök av Olivia och hennes lillebror. Färgpennor man köper idag är giftfria och det är skrivet  med stora bokstäver på förpackningen, vilket är bra. Det gamla pusslet som Lukas fått någon gång kan ju inte heller vara farligt, det är bitar av trä och ser ju hur oskyldigt ut som helst. 

 Det var lite av vad jag tänkt på idag 😘
 
Ha det gott och tack för att ni tittar in här  på min blogg!
 
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
emma:

oj så kul det måste varit med en verktygslåda och få bygga lite :D

Svar: Ja, så roligt med riktiga saker som är lagom stora för små händer.
Moi

Kommentera inlägget här: