Kainulasjärvi

Vi har haft några fina dagar hos min mamma i den lilla byn mitt i ingenting. Eller nu kanske jag är ute på hal is...för visst, det finns massor med träd, tallar och granar och en sjö i byn som inte syns om man inte vet var man ska leta.
Jag tog med mig Lukas, Lovisa och min mamma på en promenad. Här cyklade vi ner varenda dag för att bada  då jag var barn, då när vi levde barfota dagar i sommarstugan hela sommarlovet.
Här var det en sandstrand och bryggor för en himla massa år sedan. Nu är det inte så längre.
Här vid sjön bosatte sig de första människorna som kom hit för några hundra år sedan. Sedan byggdes resten av byn nedaför den höjd där sjön ligger, vilket gör att sjön inte syns för dem som passerar byn längs byavägen. I dag badar vi i Narkån, inte långt från byn eller i Kalixälven lite längre bort, men fortfarande cykelavstånd.
En kväll var vi på allsång i byaskolan, en skola som är nedlagd sedan många många år. Sånger på finska och på svenska ljöd genom de öppna fönstren ut över byn då alla tog i för hjärtans lust. 
Mammas grannar Eva och L-E har skaffat sig en ny utebastu. Så himla fin.
Eva har känsla för det estetiska.
Jag tyckte om bastuugnen. Och den lilla skålen ovanför som du droppar eteriska oljor i. 
En sådan ska jag köpa till vår bastu.
 Eva och L-E har en fin gammal timrad stuga på sin gård.
Eva har massor med fina saker att titta på.  Det är nästan som hos Pettson och Findus, förutom katter och hundar så kan det finnas hästar här också ibland. Höns, har hon nog inte, men en massa annat spännande. 
 
Mamma har också ett fint litet timrat hus. 
Timren sysn inte på hennes hus, för pappa har islolerat och lagt på ny brädfodring för en himla massa år sedan. Det jag saknar är den slitna gamla glasverandan som revs. Här fanns varken rinnande vatten eller annat modernt då jag var liten. Diskade gjorde vi ute i det fria. 
 
Det finns som tur är en del fina gamla saker inne i huset. Saker som alltid funnits där, ända sedan jag var liten. Rätt så skönt ändå att slippa diska ute, gå på utedass och tvätta sig i bastun varje kväll. 
Soligt varmt, +32 grader varenda dag.
Renar överallt. Så är det, här i vår landsända. 
 
En dag blev det en tur till grannbyn Tärendö. Där var vi på kyrkogården, vattnade blommor och funderade över liv och död.
 
I Tärendö var det lite festligheter och vi stannade en stund på Tärendöholmen och tittade på unga killar som körde snöskoter på älven, inte vattenskotrar utan snöskotrar. Det var lite av varje som pågick, vi strosade runt, fikade och åkte sedan hem till byn.
 
Lukas och Lovisa har fiskat på kvällarna och långt in på natten. Badat i Narkån och kämpat med myggor och broms som är ett elände här på sommaren. 
 
Nu är vi hemma igen, har sommargäster och varvar bad i älven med städ, tvätt, matlagning och annat jox. Nästa vecka ska vi göra lite utflykter har vi tänkt när alla männen drar i väg på några dagars fiskeresa. 
 
Ljuvliga sommardagar!
 
♥ Maria
Kommentera inlägget här: