Energiboost

Många har anammat Feng shui i sina tankar kring inredning. Feng shui är en kinesisk lära sedan urminnes tid. Det handlar inte om stil utan mer om att skapa harmoni i sin miljö. Även inom pedagogiken finns det tankar om hur miljön påverkar lärandet. 
 

Feng shui betyder vind och vatten. Inom den läran hadlar det om att använda sig av naturens krafter då vi inreder. De olika naturmaterialen: trä, eld, vatten, jord och metall påverkar oss.Om vi placerar möbler och annat i vår miljö på fel sätt så stjäl det energi. Även val av färger påverkar oss på olika sätt. Vissa färger ger oss energi, till och med för mycket så att vi inte kan koppla av, andra val stjäl energi så vi blir trötta och passiva.

Det här kanske låter crazy, men inom Waldorfpedagogiken gör man medvetena val av både inredning och färger. I klassrum för tonåringar har man en viss dov nyans av grönt på väggarna för att den färgen lugnar ett annars lite splittrat inre. Så även inom sjukvården, där man ofta väljer grönt där patienterna behöver bli lugna.

Vart vill jag komma med det här inlägget kanske ni undrar, -jo, jag har rensat i röran hemma, tadaa!!!

Walk in closet, hos min son och hans sambo Madde. Det var den fina och superordentligt inredda klädkammaren som fick mig inspirerad att hugga tag i vår egen hemma. För den är som en del annat hos oss inte helt färdigt  inredd :-( vilket stör mig något så kolosalt. Men jag har försökt blunda under ett antal år nu, och får fortsätta blunda för de som inte är klart. Däremot har just det att den inte är klar, fått min energi att bara rinna iväg i någon stor pöl någonstans. Vi har verkligen inte brytt oss, vare sig jag eller mannen. och dit in har vi lagt allt som vi inte vetat vad vi ska gör med det.
Sådana här fina detaljer som Madde har fått in i deras, har jag inte plats med i vår, inte ens efter att ha ägnat flera timmar i går till att rensa och slänga. Det blev till sist två stora sopsäckar, huvaligen!
Att skapa nytt av gammalt är otroligt roligt. Hos Madde och Gustav har de verkligen fått till det fint med t ex det här skåpet  i teak, från början en gamal bokhyllan som Gustav fick med i köpet av de lilla hus han köpte då han var 23 år och fortfarande singel. Nu är ovandelen borta och kvar är det här fina.
Olivia har fått en riktigt gammal säng, som är utdragbar och kan följa med henne ett tag.
Hon har ju även ett nytt litet fint bord med stolar som hon fick i julklapp av sin mormorsmor tror jag. 
Och massor av giftfria träleksaker. En medveten tanke hos hennes föräldrar, att ha en holistisk syn, där man ser hela människan och väljer utifrån det, till och med leksakerna som ju ofta tuggas på.
 
Och efter en trevlig fikastund där hos sonen och hans familj åkte vi hem och jag hade fått energi och inspiration till att hugga tag i vår klädkammare. Inga bilder än, för där ska målas och lister ska spikas och... så småningom. Men den stjäl inte enrgi någe mer, vilket känns så skönt.
 
Och på kvällen gick vi på bio med min mor och några till från familjen och såg  "En man som heter Ove", tragikomik när det är som bäst, med en superduktig Lassgård i huvudrollen. 
 
Helgerna och ledigheten behövs, till både vila och jobb, jobb hemma som annars blir till energitjuvar i vardagen.
 
♥ Maria
 
 

 

Kommentera inlägget här: