"Trygghetsnarkomanernas land"

Det var om just trygghetsmanin vi har som David Eberhard, överläkare i psykiatri, föreläste om idag för Bodens kommuns pedagoger. Och mycket av det han säger är ju sååå sant! Vi har en form av "kollektiv rädsla för nästan allt" i vårt trygga land sa han lite ironiskt och med utgångspunkt i KBT - kognitiv beteende terapi, som förenklat handlar om att med hjälp av sina tankar förändra sitt beteende. 
"Det farligaste människan gör är att röka, och det gör man frivilligt", sa han samtidigt som han försökte få oss att inse att vi lever i ett av världens tryggaste länder och att det är tryggheten som gör oss räddare och räddare för allt. Så ett gott råd - skydda inte ditt barn från allt och alla, barn behöver möta det ena och det andra i livet för att bli stark och modig. Barn behöver utveckla strategier så att de klarar av att handskas med både sig själv och omvärlden. 
 
Vi åt lunch med honom och då fick jag möjlighet att fråga vad han egentligen menade med att vi inte var särskilt kreativa i Sverige. Och om jag förstod honom rätt så tyckte han nog att vi ändå är ett kreativt land...men han bär på ett annat habitus än mig vilket gör att vi inte ser på huret i skolan på samma sätt. Han har rätt i att elever som kommer från studievana hem inte har svårigheter med den gamla, traditionella skolan, men han sa inget om hur vi ska få alla olika elever att lyckas och genom olika metoder hitta vägen till kunskap för dem som inte kommer från akademikerhem
 
I övrigt hade han otroligt kloka tankar om det mesta, som att föräldrarna måste lita på skolan och idrottsledarna, inga föräldrar i klassrummet eller på träningarna, var hans budskap. 
Något som jag kommer att ta med mig från dagen är Eberhardts uppmaning - "Lär barn att det gör ont att leva, och utmana dina rädslor, men gör det med förnuft"
 
"Hur barnen tog makten" är hans senaste bok, och den ska jag läsa så fort jag får lite tid över.
♥ Maria
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: